Press Corner

Zagreb, 28. svibnja 2018.


EKIPE IZ FINSKE ODNIJELE SU POBJEDU NA EUROPSKOME STATISTIČKOM NATJECANJU


Ekipa Pakila9D u B kategoriji (14 – 16 godina) te ekipa toivasnik u A kategoriji (16 – 18 godina) svojom kreativnošću oduševile su europski žiri i odnijele pobjedu na jedinome statističkom natjecanju u Europi.

U jakoj konkurenciji, od čak 63 ekipe iz 11 europskih zemalja, ekipa Pakila9D u B kategoriji te ekipa toivasnik u A kategoriji dokazale su kako statistika može biti vrlo zabavna i poticajna za mlade te su ponijele titulu najboljih europskih statističara srednjoškolaca. U europskoj fazi natjecanja zadatak je bio pripremiti video u kojem se pokušalo odgovoriti na pitanje „Zašto je službena statistika važna u našem društvu?“, a pobjednička ekipa Pakila9D u svome je dvominutnom videu duhovitim dijalogom prikazala važnost statistike za politiku, društvo i pojedinca. Video ekipe toivasnik također je dao naglasak na važnost službene statistike u politici te koliko je ona važna za donositelje odluka.

Europsko statističko natjecanje provodi se u organizaciji Eurostata i mnogobrojnih europskih nacionalnih statističkih ureda radi promicanja statističke pismenosti, a ove je godine prvi put nacionalna faza tog natjecanja održana i u Hrvatskoj. Mogućnost sudjelovanja na europskoj razini imali su pobjednici i po dvoje finalista iz obje kategorije nacionalne faze, a iz Hrvatske je ''rukave zasukalo'' 16 učenika podijeljenih u šest ekipa, koji su u dvominutnom videu pokušali dati svoje viđenje o mjestu koje statistika zauzima u suvremenom društvu.

U nacionalnoj fazi natjecanja pod nazivom Statistička olimpijada u obje kategorije pobjedu su odnijele ekipe iz Varaždinske županije, točnije ekipa AdAstra iz Prve gimnazije Varaždin te ekipa TRICKYone iz Elektrostrojarske škole Varaždin. Osobito dobar rezultat ostvarili su i učenici zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina (ekipa Lucijanka1) i XV. gimnazije (ekipa Madionicar) te riječke Ekonomske škole Mije Mirkovića (NUMBERONE1) i Ekonomske škole Velika Gorica (MiG), koji su zauzeli drugo i treće mjesto na Statističkoj olimpijadi.

O izvrsnom uspjehu tih šest ekipa govori i podatak da su pravo sudjelovanja u europskoj fazi izborili u jakoj konkurenciji od čak 520 prijavljenih ekipa te se pokazali najvještijima u svladavanju zadataka u dva kruga natjecanja među 1 438 učenika iz ukupno 88 hrvatskih srednjih škola.

Organizacijom Statističke olimpijade glavni cilj Državnog zavoda za statistiku bila je promocija statističke pismenosti među srednjoškolcima, a o uspjehu koji je taj projekt postigao, svjedoči i podatak da se Hrvatska našla na prvome mjestu po broju prijavljenih ekipa na 100 tisuća stanovnika, ali i na broj srednjoškolaca među svim europskim zemljama koje su sudjelovale.

Pozitivnu stranu projekta prepoznala je i krovna strukovna organizacija u području odnosa s javnošću – Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ), koja je komunikacijski projekt Statistička olimpijada nagradila Grand PRixom za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti Republike Hrvatske.

Čestitamo pobjednicima i željno iščekujemo sljedeće natjecanje i, naravno, nove ekipe željne statističkog znanja.


DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 154, +3851 4806 168, FAKS +3851 4806 148
WEB olimpijada.dzs.hr, E-POŠTA statolimp@dzs.hr


Zagreb, 6. travnja 2018.


Ekipe škola iz Varaždina trijumfirale na prvoj Statističkoj olimpijadi: „Shvatile smo da je statistika zabavna te smo se kroz cijeli proces igrale s podacima!“


Učenici Prve gimnazije Varaždin i Elektrostrojarske škole Varaždin iz vlastitog iskustva znaju da je statistika, kad se pravilno interpretira i analizira, mnogo više od suhoparnog skupa podataka. Dokazali su to svojim radom jer su upravo oni, polaganjem triju ispita u prvom te prezentacijom u drugom krugu natjecanja na prvoj Statističkoj olimpijadi, ukupno osvojili najviše bodova te zasjeli na prvo mjesto u svojim kategorijama, i to za učenike 1. i 2. te 3. i 4. razreda.

„Mi petkom navečer nismo išle u izlaske već smo radile statistiku. Shvatile smo da je statistika zabavna, zabavljale smo se kroz ovaj proces i cijelo vrijeme igrale s podacima“, rekla je Stella Žunić, članica pobjedničke ekipe kategorije za 3. i 4. razrede iz Prve gimnazije Varaždin.

S kolegama iz zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina i XV. gimnazije te riječke Ekonomske škole Mije Mirkovića i Ekonomske škole Velika Gorica, koji su zauzeli drugo i treće mjesto, predstavljat će Hrvatsku na europskome statističkom natjecanju. U konkurenciji s vršnjacima iz još deset europskih zemalja natjecat će se za titulu najbolje ekipe srednjoškolaca statističara.

Pobjednike smo saznali danas, na završnom događaju održanom u hotelu Panorama. Dvjestotinjak uzvanika, među kojima su bili mentori i učenici te ambasadori natjecanja i sponzori, u ugodnom je druženju prigodno proslavilo finale nacionalne faze.

„Meni je ovo veliko zadovoljstvo. Dečki su uložili toliko truda, toliko smo radili i diskutirali. Zadnji tjedan radili smo svaki dan poslije škole. Tri puta smo iznova tražili pravu analizu. Itekako je vrijedilo i sigurno se prijavljujemo i iduće godine““, rekla je Martina Novak, mentorica pobjedničke ekipe kategorije 1. i 2. razreda iz Elektrostrojarske škole Varaždin.

O iznimnom uspjehu tih šest ekipa govori podatak da su se u konkurenciji od oko 1 500 sudionika okupljenih u 520 prijavljenih ekipa u oba kruga natjecanja pokazali statistički najvještijima i najkreativnijima. Za to su, osim prolazom u europsku fazu, nagrađeni i fondom nagrada sponzora natjecanja.

„Mi prognostičari ne volimo griješiti. No, ovog puta sam sretan što sam pogriješio. Nisam očekivao ovoliko prijavljenih ekipa, najviše sam ih očekivao dvjestotinjak. Hvala vam što ste se trudili. I samo mogu reći da je reforma školstva već počela, a vi ste najbolji dokaz tome!“, zaključio je Zoran Vakula, jedan od ambasadora natjecanja.

Ovako velik odaziv srednjoškolaca i njihovih mentora, iz svih hrvatskih županija, nadmašio je sva očekivanja organizatora natjecanja – Državnog zavoda za statistiku (DZS), čiji se organizacijsko-komunikacijski tim pri planiranju natjecanja nadao broju od stotinjak prijavljenih ekipa. Stoga treba istaknuti činjenicu da je Hrvatska među svim europskim zemljama koje sudjeluju u natjecanju na prvome mjestu po broju prijava na broj stanovnika, ali i na broj srednjoškolaca.

Uspjeh koji je ovo natjecanje postiglo zasigurno je rezultat brojnih promotivnih aktivnosti koje je proveo DZS. Prepoznala je to i krovna strukovna organizacija u području odnosa s javnošću – Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ), koja je komunikacijski projekt Statistička olimpijada nagradila Grand PRixom za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti Republike Hrvatske.

Što sada čeka najboljih šest ekipa prve Statističke olimpijade? Nakon što su uspješno savladali zadatke iz nacionalne faze natjecanja, koja je uključivala rješavanje ispita iz općeg znanja, ispita iz upotrebe službenih statističkih izvora i ispita iz razumijevanja statističkog teksta te izradu prezentacije analizom skupa podataka iz područja statistike stanovništva, u europskoj će fazi uz pomoć mentora izraditi dvominutni video na temu "Zašto je službena statistika važna u našem društvu?"

Bit će to još jedan način da se na terenu ostvari cilj ovog natjecanja − promicanje statističke pismenosti. Zaključili bismo sljedeće: mali korak za čovječanstvo, ali veliki za hrvatsku statistiku.


DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 154, +3851 4806 168, FAKS +3851 4806 148
WEB olimpijada.dzs.hr, E-POŠTA statolimp@dzs.hr


Zagreb, 17. ožujka 2018.


Komunikacijski projekt Statistička olimpijada nagradila struka: DZS dobitnik Grand PRix-a za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti


I dok je prvo statističko natjecanje za srednjoškolce još u tijeku te se nestrpljivo iščekuje proglašenje pobjednika nacionalne faze natjecanja, komunikacijsko-organizacijski tim Državnog zavoda za statistiku već je primio nagradu za svoj rad. Važnost provedenih aktivnosti, za svrhu organizacije i promocije Statističke olimpijade, prepoznao je žiri Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), krovne strukovne organizacija u području odnosa s javnošću, koji je DZS nagradio Grand PRix-om za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti.

Prava je to potvrda timu DZS-a da se veliki trud i rad itekako isplate. Naime, kako bi informacije o prvome statističkom natjecanju za srednjoškolce stigle u svaki kutak Hrvatske, DZS-ovci su proveli opsežnu komunikacijsku kampanju koja je uključivala kreiranje vlastitoga vizualnog identiteta primijenjenoga na sve promotivne materijale, osmišljavanje komunikacijskih poruka prilagođenih mlađoj populaciji, angažiranje ambasadora projekata, korištenje društvenih mreža i promo videa te izravnu komunikaciju na više od 15 regionalnih predstavljanja i radionica te komunikaciju putem elektroničke pošte.

Ovakva proaktivnost tima doprinijela je uspješnosti kampanje i ostvarivanja prvotnog cilja – promocija statistike među srednjoškolcima i doprinos razvijanju statističke pismenosti. Štoviše, premašila je sva očekivanja i skrivene želje pri pokretanju kampanje. Naime, na prvu Statističku olimpijadu prijavilo se 520 ekipa iz svih hrvatskih županija. Također, prema broju prijava na broj stanovnika, ali i na broj srednjoškolaca, Hrvatska se našla na prvome mjestu među jedanaest europskih zemalja koja sudjeluju u tom natjecanju.

Sve navedeno posebno je istaknulo rad DZS-ova tima na smotri finalista Grand PRix-a HUOJ-a, na kojoj je upravo naša prezentacija bila nagrađena dugim pljeskom i velikim interesom okupljenih. Poseban val zadovoljstva, ponosa i sreća proširio se dvoranom Westina 16. ožujka, kad je upravo komunikacijski projekt Statistička olimpijada pobijedio u kategoriji Grand PRix za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti u konkurenciji Europskog tjedna sporta i PR kampanje za program energetske obnove višestambenih zgrada.

Pravi je ovo vjetar u leđa DZS-ovcima da nastave vrijedno raditi te da i iduće školske godine zainteresiraju stotine srednjoškolaca za statistiku.


DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 154, +3851 4806 168, FAKS +3851 4806 148
WEB olimpijada.dzs.hr, E-POŠTA statolimp@dzs.hr


Zagreb, 29. prosinca 2017.


Hrvatska u europskom vrhu – naši srednjoškolci iskazali velik interes za Statističku olimpijadu


Da statistika nije tek dosadno gomilanje podataka bez stvarne primjene u svakodnevnom životu, nastojat će pokazati hrvatski srednjoškolci koji su prijavili svoje sudjelovanje na Statističkoj olimpijadi, jedinstvenom natjecanju koje u sklopu Eurostatova projekta Support for statistical literacy actions in the area of a competition, gamification, e- learning organizira Državni zavod za statistiku.

Statistička olimpijada, čiji je cilj promicanje statističke pismenosti među srednjoškolcima, nacionalna je faza Europskoga statističkog natjecanja u kojem će pravo sudjelovanja imati najbolje hrvatske ekipe. Kako je riječ o prvome takvu natjecanju, u čiju su provedbu uključeni brojni nacionalni statistički uredi država članica Europske unije, posebno raduje podatak da se Hrvatska nalazi na trećemu mjestu sa svega dvadesetak ekipa manje od Španjolske kao trenutačno vodeće zemlje po broju prijavljenih ekipa. Ako promatramo omjer ukupnog broja srednjoškolaca pojedine zemlje te trenutačni broj prijava, tada se Hrvatska se nalazi na drugome mjestu odmah nakon Cipra.

Velik broj prijava zasigurno je rezultat brojnih promotivnih aktivnosti koje je Državni zavod za statistiku proveo tijekom ove jeseni. Zadatak koji su si članovi projektnog tima postavili nije bio nimalo lak − zainteresirati srednjoškolce i njihove nastavnike za sudjelovanje u ovom natjecanju. Više od 300 ravnatelja, nastavnika i učenika prisustvovalo je radionicama organiziranim u devet gradova koje su rezultirale s trenutačno 136 prijavljenih ekipa, odnosno 387 učenika.

Dosad su najviše interesa za Statističku olimpijadu pokazali učenici iz Varaždinske županije, koja broji 34 prijavljene ekipe, u stopu ju prate srednjoškolci Grada Zagreba s 22 ekipe, a treće mjesto sa po deset ekipa dijele Karlovačka i Vukovarsko-srijemska županija. Statistička olimpijada popularna je i u varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi, koja se ističe kao škola s najviše prijavljenih ekipa, točnije njih 27. S druge strane, zagrebačka Gimnazija Lucijana Vranjanina ima izrazito angažiranu profesoricu, pod čijim je mentorstvom prijavljeno čak 14 ekipa. Navedene činjenice pokazuju da se pomalo drugačijim pristupom te naglašavanjem povezanosti sa svakodnevnim životom razbijaju predrasude o statistici.

Iako je trenutačni broj prijavljenih ekipa višestruko veći od onoga na koji su DZS-ovci računali prije početka natjecanja, važno je naglasiti da prijave još uvijek traju te da se svi zainteresirani srednjoškolci mogu prijaviti sve do 26. siječnja 2018. Nakon toga počinje prvi krug nacionalne faze natjecanja.

Natjecanje se provodi u dvije kategorije − za učenike trećih i četvrtih razreda te prvih i drugih razreda srednjih škola. U jednoj ekipi može biti najviše troje srednjoškolaca, a svaka ekipa mora imati mentora koji istodobno može biti mentor više ekipa.

U prvom krugu natjecanja prijavljene ekipe rješavat će ispit iz općeg znanja, ispit iz korištenja izvora službenih statističkih podataka i ispit iz razumijevanja statističkog teksta. Kako bi srednjoškolci mogli steći dojam što će se od njih očekivati tijekom natjecanja, primjere svih ispita mogu pronaći na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr. Sve ekipe koje uspješno prođu prvi krug natjecat će se u drugom krugu u kojem će imati priliku detaljno analizirati dobiveni set podataka i pritom dokazati ili opovrgnuti ciljeve koje će si sami postaviti. Osim nužnoga korištenja logičko-računskih vještina, imat će dovoljno prostora i za kreativno promišljanje. Upravo je to ono što ovo natjecanje izdvaja od sličnih natjecanja u znanju.

Posebnost natjecanja također je u tome da se učenici mogu natjecati iz udobnosti školske knjižnice, učionice ili nekoga trećeg mjesta koje odaberu jer se sve faze natjecanja provode korištenjem online platforme. Ona im omogućuje pristup ispitima i zadacima u bilo koje doba dana tijekom određenog razdoblja u kojem se provode pojedine faze natjecanja. Tri najbolje ekipe iz svake kategorije nacionalne faze kvalificirat će se u europsku fazu natjecanja u kojoj će imati zadatak, uz pomoć mentora, napraviti dvominutni video na temu "Zašto je službena statistika važna u našem društvu?".

Naravno, mentore i učenike pobjedničkih ekipa te dvije ekipe finalista u objema kategorijama nacionalne faze natjecanja očekuju prigodne nagrade organizatora i sponzora te mogućnost sudjelovanja u europskoj fazi natjecanja.

Još jedanput pozivamo učenike svih srednjih škola diljem Hrvatske da se, bez obzira na to imaju li statistiku kao predmet ili nemaju, pridruže natjecanju, pokažu što znaju i mogu te odmjere svoje snage s europskim kolegama.

Za sva dodatna pitanja obratite nam se na statolimp@dzs.hr.


DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 168, +3851 4806 191, FAKS +3851 4806 148
WEB olimpijada.dzs.hr, E-POŠTA statolimp@dzs.hr


Zagreb, 20. listopada 2017


Državni zavod za statistiku predstavio Statističku olimpijadu - prvo statističko natjecanje za srednjoškolce u Hrvatskoj


Nakon višemjesečnih priprema, Državni zavod za statistiku danas je na Visokom učilištu Algebra predstavio jedinstveni projekt pod nazivom "Statistička olimpijada" koji se prvi put provodi u Republici Hrvatskoj, a namijenjen je srednjoškolcima. Projekt je realiziran u suradnji s Visokim učilištem Algebra i Hrvatskim statističkim društvom te uz posebno pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i podršku Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Hrvatske zajednice županija, u sklopu Eurostatovog projekta "Support for statistical literacy actions in the area of a competition, gamification, e- learning" te uz vrijedno sponzorstvo OTP banke, medijske platforme Place of Creators i oglašivačke agencije Red Brick.

Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, istaknuo je kako su ciljevi Statističke olimpijade potaknuti znatiželju i interes srednjoškolaca za statistikom, potaknuti uporabu statističkih podataka tijekom procesa učenja, pokazati stvarnu primjenu stečenoga statističkog znanja na konkretnim primjerima iz života, pokazati važnost i utjecaj statistike na društvo, promicati timski rad i suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva te se zahvalio partnerima i sponzorima koji su pomogli u realizaciji samog projekta.

Načelnica Sektora za odnose s korisnicima i voditeljica projekta Maja Pekeč, objasnila je kako se samo natjecanje odvija u dva nacionalna kruga, a najbolji hrvatski srednjoškolci imat će priliku odmjeriti snage s europskim kolegama u završnoj europskoj fazi natjecanja. Sve faze natjecanja odvijat će se putem online platforme, a prijaviti se mogu svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Republici Hrvatskoj. Također, najavljeni su i regionalni događaji u Osijeku, Splitu, Rijeci i Varaždinu, namijenjeni svima zainteresiranima, a koji nisu mogli prisustvovati predstavljanju projekta u Zagrebu.

"Važnost statistike u današnjem svijetu je nemjerljiva jer jedino pomoću statistike možemo donijeti vlastito mišljenje. Najviše me veseli što je u novom kurikulumu matematike, statistika zastupljena već od prvog razreda osnovne škole", istaknula je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

U sklopu predstavljanja projekta održana je i panel rasprava na temu "Zašto je službena statistika važna u našem društvu", a u kojoj su sudjelovali ambasadori projekta – prof. dr. sc. Ksenija Dumičić, predsjednica Hrvatskog statističkog društva i profesorica na Katedri za statistiku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Lidija Kralj, pomoćnica ministrice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, doc. dr. sc. Leo Mršić, voditelj Katedre za upravljanje podacima i analizu Visokog učilišta Algebra, izvršni direktor In2data, Zoran Vakula, glavni meteorolog Informativnog medijskog servisa na Hrvatskoj radioteleviziji te Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku. Tijekom panel rasprave sudionici su iznijeli svoje viđenje statusa koji statistika danas ima u hrvatskom obrazovnom sustavu te o važnosti pokretanja ovakvih i sličnih projekata.


DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 168, +3851 4806 191, FAKS +3851 4806 148
WEB olimpijada.dzs.hr, E-POŠTA statolimp@dzs.hr