Press Corner

Zagreb, 29. prosinca 2017.


Hrvatska u europskom vrhu – naši srednjoškolci iskazali velik interes za Statističku olimpijadu


Da statistika nije tek dosadno gomilanje podataka bez stvarne primjene u svakodnevnom životu, nastojat će pokazati hrvatski srednjoškolci koji su prijavili svoje sudjelovanje na Statističkoj olimpijadi, jedinstvenom natjecanju koje u sklopu Eurostatova projekta Support for statistical literacy actions in the area of a competition, gamification, e- learning organizira Državni zavod za statistiku.

Statistička olimpijada, čiji je cilj promicanje statističke pismenosti među srednjoškolcima, nacionalna je faza Europskoga statističkog natjecanja u kojem će pravo sudjelovanja imati najbolje hrvatske ekipe. Kako je riječ o prvome takvu natjecanju, u čiju su provedbu uključeni brojni nacionalni statistički uredi država članica Europske unije, posebno raduje podatak da se Hrvatska nalazi na trećemu mjestu sa svega dvadesetak ekipa manje od Španjolske kao trenutačno vodeće zemlje po broju prijavljenih ekipa. Ako promatramo omjer ukupnog broja srednjoškolaca pojedine zemlje te trenutačni broj prijava, tada se Hrvatska se nalazi na drugome mjestu odmah nakon Cipra.

Velik broj prijava zasigurno je rezultat brojnih promotivnih aktivnosti koje je Državni zavod za statistiku proveo tijekom ove jeseni. Zadatak koji su si članovi projektnog tima postavili nije bio nimalo lak − zainteresirati srednjoškolce i njihove nastavnike za sudjelovanje u ovom natjecanju. Više od 300 ravnatelja, nastavnika i učenika prisustvovalo je radionicama organiziranim u devet gradova koje su rezultirale s trenutačno 136 prijavljenih ekipa, odnosno 387 učenika.

Dosad su najviše interesa za Statističku olimpijadu pokazali učenici iz Varaždinske županije, koja broji 34 prijavljene ekipe, u stopu ju prate srednjoškolci Grada Zagreba s 22 ekipe, a treće mjesto sa po deset ekipa dijele Karlovačka i Vukovarsko-srijemska županija. Statistička olimpijada popularna je i u varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi, koja se ističe kao škola s najviše prijavljenih ekipa, točnije njih 27. S druge strane, zagrebačka Gimnazija Lucijana Vranjanina ima izrazito angažiranu profesoricu, pod čijim je mentorstvom prijavljeno čak 14 ekipa. Navedene činjenice pokazuju da se pomalo drugačijim pristupom te naglašavanjem povezanosti sa svakodnevnim životom razbijaju predrasude o statistici.

Iako je trenutačni broj prijavljenih ekipa višestruko veći od onoga na koji su DZS-ovci računali prije početka natjecanja, važno je naglasiti da prijave još uvijek traju te da se svi zainteresirani srednjoškolci mogu prijaviti sve do 26. siječnja 2018. Nakon toga počinje prvi krug nacionalne faze natjecanja.

Natjecanje se provodi u dvije kategorije − za učenike trećih i četvrtih razreda te prvih i drugih razreda srednjih škola. U jednoj ekipi može biti najviše troje srednjoškolaca, a svaka ekipa mora imati mentora koji istodobno može biti mentor više ekipa.

U prvom krugu natjecanja prijavljene ekipe rješavat će ispit iz općeg znanja, ispit iz korištenja izvora službenih statističkih podataka i ispit iz razumijevanja statističkog teksta. Kako bi srednjoškolci mogli steći dojam što će se od njih očekivati tijekom natjecanja, primjere svih ispita mogu pronaći na internetskoj stranici olimpijada.dzs.hr. Sve ekipe koje uspješno prođu prvi krug natjecat će se u drugom krugu u kojem će imati priliku detaljno analizirati dobiveni set podataka i pritom dokazati ili opovrgnuti ciljeve koje će si sami postaviti. Osim nužnoga korištenja logičko-računskih vještina, imat će dovoljno prostora i za kreativno promišljanje. Upravo je to ono što ovo natjecanje izdvaja od sličnih natjecanja u znanju.

Posebnost natjecanja također je u tome da se učenici mogu natjecati iz udobnosti školske knjižnice, učionice ili nekoga trećeg mjesta koje odaberu jer se sve faze natjecanja provode korištenjem online platforme. Ona im omogućuje pristup ispitima i zadacima u bilo koje doba dana tijekom određenog razdoblja u kojem se provode pojedine faze natjecanja. Tri najbolje ekipe iz svake kategorije nacionalne faze kvalificirat će se u europsku fazu natjecanja u kojoj će imati zadatak, uz pomoć mentora, napraviti dvominutni video na temu ''Zašto je službena statistika važna u našem društvu?''.

Naravno, mentore i učenike pobjedničkih ekipa te dvije ekipe finalista u objema kategorijama nacionalne faze natjecanja očekuju prigodne nagrade organizatora i sponzora te mogućnost sudjelovanja u europskoj fazi natjecanja.

Još jedanput pozivamo učenike svih srednjih škola diljem Hrvatske da se, bez obzira na to imaju li statistiku kao predmet ili nemaju, pridruže natjecanju, pokažu što znaju i mogu te odmjere svoje snage s europskim kolegama.

Za sva dodatna pitanja obratite nam se na statolimp@dzs.hr.


DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 168, +3851 4806 191, FAKS +3851 4806 148
WEB olimpijada.dzs.hr, E-POŠTA statolimp@dzs.hr


Zagreb, 20. listopada 2017


Državni zavod za statistiku predstavio Statističku olimpijadu - prvo statističko natjecanje za srednjoškolce u Hrvatskoj


Nakon višemjesečnih priprema, Državni zavod za statistiku danas je na Visokom učilištu Algebra predstavio jedinstveni projekt pod nazivom ''Statistička olimpijada'' koji se prvi put provodi u Republici Hrvatskoj, a namijenjen je srednjoškolcima. Projekt je realiziran u suradnji s Visokim učilištem Algebra i Hrvatskim statističkim društvom te uz posebno pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i podršku Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Hrvatske zajednice županija, u sklopu Eurostatovog projekta ''Support for statistical literacy actions in the area of a competition, gamification, e- learning'' te uz vrijedno sponzorstvo OTP banke, medijske platforme Place of Creators i oglašivačke agencije Red Brick.

Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, istaknuo je kako su ciljevi Statističke olimpijade potaknuti znatiželju i interes srednjoškolaca za statistikom, potaknuti uporabu statističkih podataka tijekom procesa učenja, pokazati stvarnu primjenu stečenoga statističkog znanja na konkretnim primjerima iz života, pokazati važnost i utjecaj statistike na društvo, promicati timski rad i suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva te se zahvalio partnerima i sponzorima koji su pomogli u realizaciji samog projekta.

Načelnica Sektora za odnose s korisnicima i voditeljica projekta Maja Pekeč, objasnila je kako se samo natjecanje odvija u dva nacionalna kruga, a najbolji hrvatski srednjoškolci imat će priliku odmjeriti snage s europskim kolegama u završnoj europskoj fazi natjecanja. Sve faze natjecanja odvijat će se putem online platforme, a prijaviti se mogu svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Republici Hrvatskoj. Također, najavljeni su i regionalni događaji u Osijeku, Splitu, Rijeci i Varaždinu, namijenjeni svima zainteresiranima, a koji nisu mogli prisustvovati predstavljanju projekta u Zagrebu.

"Važnost statistike u današnjem svijetu je nemjerljiva jer jedino pomoću statistike možemo donijeti vlastito mišljenje. Najviše me veseli što je u novom kurikulumu matematike, statistika zastupljena već od prvog razreda osnovne škole", istaknula je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

U sklopu predstavljanja projekta održana je i panel rasprava na temu ''Zašto je službena statistika važna u našem društvu'', a u kojoj su sudjelovali ambasadori projekta – prof. dr. sc. Ksenija Dumičić, predsjednica Hrvatskog statističkog društva i profesorica na Katedri za statistiku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Lidija Kralj, pomoćnica ministrice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, doc. dr. sc. Leo Mršić, voditelj Katedre za upravljanje podacima i analizu Visokog učilišta Algebra, izvršni direktor In2data, Zoran Vakula, glavni meteorolog Informativnog medijskog servisa na Hrvatskoj radioteleviziji te Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku. Tijekom panel rasprave sudionici su iznijeli svoje viđenje statusa koji statistika danas ima u hrvatskom obrazovnom sustavu te o važnosti pokretanja ovakvih i sličnih projekata.


DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU, Ilica 3, 10000 Zagreb
TEL +3851 4806 168, +3851 4806 191, FAKS +3851 4806 148
WEB olimpijada.dzs.hr, E-POŠTA statolimp@dzs.hr